Αρχικη - Επεμβασεις - Επανορθωτική Χειρουργική - Χειρουργική Εγκαυμάτων - Αποκατάσταση Ουλών

Αποκατάσταση Ουλών

Ασθενείς με εγκαυματική νόσο αντιμετωπίζουν συχνά πολλές προκλήσεις μέχρι την τελική αποκατάσταση. Η θεραπεία αυτών των ασθενών αποτελεί ένα πολύ εξειδικευμένο τομέα της πλαστικής χειρουργικής. Η σοβαρότητα του τραυματισμού εξαρτάται από την πηγή της θερμότητας, την διάρκεια, την περιοχή του σώματος και το βάθος του εγκαύματος. Η αρχική αντιμετώπιση των εγκαυμάτων περιλαμβάνει, τοπικά αντιβιοτικά, χειρουργικούς καθαρισμούς, χρήση δερματικών μοσχευμάτων όπως επίσης και εντατική φυσιοθεραπεία.

Πολλές φορές όμως η επούλωση των εγκαυμάτων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δύσμορφων ουλών με πολλές τόσο ψυχολογικές όσο και λειτουργικές επιπτώσεις για τον ασθενή και την οικογένεια του. Οι τρεις κύριες ανωμαλίες στην επούλωση των εγκαυμάτων είναι οι ρικνωτικές ουλές, οι υπερτροφικές ουλές και τα χηλοειδή που απαιτούν διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την θεραπεία.

Σημαντικό ρολό στην μείωση της εμφάνισης των πιο πάνω παθολογικών ουλών έχει η πρόληψη. Το νεκρωτικό δέρμα θα πρέπει να αφαιρείται και να αποκατασταίνεται  το συντομότερο δυνατό. Η χρήση ναρθήκων για τα χέρια και τα πόδια και η εντατική φυσιοθεραπεία μειώνει πολύ την εμφάνιση των ρικνωτικών ουλών. Η χρήση συνεχούς πίεσης υπό την μορφή επιδέσμου για μερικούς μήνες όπως επίσης  και επιθέματα σιλικόνης μπορούν να  ελαττώσουν την εμφάνιση υπερτροφικών ουλών και χηλοειδών.  Όταν όμως αυτές οι ουλές εμφανιστούν είναι πολύ σημαντικό ο πλαστικός χειρούργος να αναγνωρίσει το είδος της ανωμαλίας, ούτος ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Είδη Ουλών

Οι ρικνωτικές ουλές παρουσιάζονται συνήθως στην περιοχή μιας κλείδωσης ασκώντας υπερβολική τάση στο γειτονικό υγιές δέρμα και μπορεί να επηρεάζει γειτονικούς μύες και τένοντες περιορίζοντας την φυσιολογική τους κίνηση καθώς και την λειτουργικότητά τους. Η άμεση εντατική φυσιοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική στον περιορισμό της ρίκνωσης. Η αντιμετώπιση αυτού του είδους της ουλής είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική. Εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τοπικοί κρημνοί  (τμήματα ιστών από γειτονικές περιοχές) όπως η λεγόμενη  πλαστική Z, πλαστική VY, μοσχεύματα δέρματος αλλά και διατατήρες ιστών.    


Trauma-hands412.jpg

Αποκατάσταση ρικνωτικής ουλής του χεριού με διατατήρα ιστών


Η υπερτροφική ουλή
μοιάζει συχνά με το χηλοειδές, καθώς και τα δυο αποτελούν πεπαχυνσμένες ουλές, κόκκινες και υπεργερμένες σε σχέση με τη γύρω επιφάνεια του φυσιολογικού δέρματος. Τα όρια των υπερτροφικών ουλών, ωστόσο, παραμένουν μέσα στα όρια της αρχικής τομής ή πληγής και δεν προεξέχουν έξω από αυτήν. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αρκετές περιπτώσεις η ουλή υποχωρεί από μόνη της. Γι’ αυτό το λόγο πριν από οποιαδήποτε χειρουργική θεραπεία συνίσταται η αναμονή για την χρονική περίοδο πέραν του ενός έτους από τον τραυματισμό. Η αντιμετώπιση είναι κατά κύριο λόγο συντηρητική, όπως χρήση συνεχούς πίεσης υπό την μορφή επιδέσμου για μερικούς μήνες, επιθέματα σιλικόνης, καθημερινό μασάζ στην περιοχή  και έγχυση κορτιζόνης. Πιο σπάνια θα χρειαστεί μια χειρουργική αποκατάσταση.


keloid.jpg

Χηλοειδές ουλή                                                     Υπερτροφική ουλή


Χηλοειδές ονομάζουμε οποιαδήποτε πεπαχυσμένη ουλή που τα όριά της εκτείνονται έξω από τα όρια της τομής ή της πληγής και έχει συνήθως την μορφή "μανιταριού". Οι ουλές αυτές που εκφύονται από την τομή ή την πληγή είναι συχνά κόκκινες και προκαλούν κνησμό (φαγούρα). Τα χηλοειδή μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Πιο συχνά όμως εμφανίζονται στην περιοχή του στέρνου, στα λοβία των αυτιών και στους ώμους. Παρατηρούνται πιο συχνά σε ανθρώπους με μελαμψή επιδερμίδα. Η αντιμετώπιση των χηλοειδών είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί συνήθως ένα συνδυασμό θεραπειών, όπως χρήση συνεχούς πίεσης, επιθεμάτων σιλικόνης, έγχυση κορτιζόνης, ακτινοθεραπεία και χειρουργική αποκατάσταση.

Διατατήρες ιστών
Η χρήση διατατήρων ιστών (γνωστοί από την αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή) είναι μια σχετικά καινούρια χειρουργική θεραπεία , που αποτελεί ένα εξειδικευμένο τομέα της πλαστικής χειρουργικής. Ο διατατήρας ιστών είναι είδος ασκού από περίβλημα σιλικόνης που τοποθετείτε χειρουργικά κάτω από υγείες δέρμα στην περιοχή της ουλής και πληρούται με φυσιολογικό ορό διαμέσου μιας βαλβίδας. Η πλήρωση του διατατήρα αρχίζει μία ή δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτησή του και διαρκεί μερικές εβδομάδες, ανάλογα με το μέγεθος της ουλής και το επιπλέων δέρμα το οποίο χρειαζόμαστε.


                                            Διατατήρες ιστών

Διατατήρες ιστών


Κατά την διάρκεια αυτή ο ασθενείς θα πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα να περιορίσει μερικές από τις αθλητικές δραστηριότητες του. Επίσης, λόγω του υπερδιατεταμένου διατατήρα, ο ασθενής παρουσιάζει μια σωματική ασυμμετρία μέχρι την τελική αποκατάσταση. Μετά την συμπλήρωση της διάτασης ο διατατήρας και η ουλή αφαιρούνται χειρουργικά και το επιπλέον δέρμα  προωθείται για κάλυψη του ελλείμματος. Με αυτή την μέθοδο μπορούν να αφαιρεθούν και να αποκατασταθούν ουλές που καλύπτουν μεγάλες περιοχές του σώματος όπως πλάτη, κοιλία και περιοχή της κεφάλης.

Μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση και γενικά στην εγκαυματική νόσο ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για αρκετό καιρό. Αυτό γιατί πολλές φορές υπάρχει υποτροπή των ανωμαλιών και αυτές θα πρέπει να αναγνωρίζονται νωρίς, για να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι  παρόλο που στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες προϊόντα τα οποία υποτίθεται ότι βοηθούν στην πρόληψη η και θεραπεία των ουλών, πολύ λίγα συστατικά έχουν αποδειχτεί επιστημονικά ότι μπορεί να βοηθήσουν. Γι αυτό και η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται πάντοτε σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Created by fosetico. Powered by CloudCMS®.