Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Το χειρουργείο γίνεται με τοπική νάρκωση και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μετά από λίγες ώρες. Στο χειρουργείο διανοίγεται το πρώτο τούνελ, που βρίσκεται στη βάση του δακτύλου για να μπορεί να κινηθεί ελεύθερα ο τένοντας. Η διάνοιξη αυτού του τούνελ δεν έχει καμία επίπτωση στη λειτουργία του χεριού και ο ασθενής μπορεί να κινεί ελεύθερα το δάχτυλό του από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.

Εκτινασσόμενος δάκτυλοςΗ πάθηση που είναι γνωστή ως εκτινασσόμενος δάκτυλος ή εκτινασσόμενος αντίχειρας ονομάζεται επιστημονικά στενωτική τενοντοελυτρίτιδα και είναι μια πάθηση των τενόντων και του περιβλήματος τους (έλυτρο). Οι τένοντες παρομοιάζονται με σχοινιά, που συνδέουν τους μύες στο αντιβράχιο μας με τα κόκαλα στο δάχτυλό μας και τον αντίχειρα. Αυτά τα σχοινιά μας επιτρέπουν να κλείνουμε τα δάχτυλα. Τα σχοινιά αυτά κρατιούνται στη θέση τους με ένα σύστημα καλυμμάτων σαν τούνελ (έλυτρα), που δρουν περίπου όπως η τροχαλία στο σχοινί, επιτρέπουν δηλαδή στο σχοινί να κρατάει μια σταθερή τροχιά. Τα τούνελ κρατάνε τον τένοντα κοντά στο κόκκαλο. Τόσο οι τένοντες όσο και τα έλυτρα έχουν μια λεία επιφάνεια που επιτρέπει την ευχερή ολίσθηση του τένοντα.

Ο εκτινασσόμενος δάχτυλος ή αντίχειρας συμβαίνει όταν το τούνελ (έλυτρο) ερεθιστεί (δημιουργήσει φλεγμονή) και αρχίσει να πιέζει τον τένοντα. Ο τένοντας τότε πρήζεται στη μια άκρη του τούνελ δημιουργώντας έτσι μια διόγκωση σαν κόμπο, ο κόμπος αυτός είναι δύσκολο να περάσει από το τούνελ, με αποτέλεσμα να έχουμε την αίσθηση ότι το δάχτυλο μαγκώνει και ξεμαγκώνει. Μερικές φορές μπορεί το δάχτυλο να παραμείνει μαγκωμένο-κλειδωμένο και να είναι δύσκολο να το ισιώσει ή να το κλείσει κάποιος. Τα φαινόμενα αυτά είναι πιο έντονα κατά τις πρωινές ώρες, καθώς στη διάρκεια της προηγούμενης βραδιάς ο τένοντας παραμένει ακίνητος κάτω από το πρησμένο τούνελ και, όταν το πρωί προσπαθούμε να κινήσουμε το δάχτυλο μας αυτό γίνεται με δυσκολία .


Trigger finger1-resized-600.jpg

Η αιτιολογία αυτής της πάθησης δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρη, κάποιες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα και ο διαβήτης σχετίζονται με την ανάπτυξη αυτής της πάθησης .

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Στα αρχικά στάδια ο εκτινασσόμενος αντίχειρας μπορεί να έχει μόνο πόνο στη βάση του αντίχειρα ή των δαχτύλων. Σ' αυτό το στάδιο μπορεί να μην υπάρχει μάγκωμα του δαχτύλου και το μόνο στοιχείο να είναι μια μικρή διόγκωση στη βάση του δαχτύλου στην πλευρά της παλάμης. Στη συνέχεια το δάχτυλο αρχίζει να μαγκώνει ή να κλειδώνει.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Στα αρχικά στάδια της νόσου η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή η χρήση ναρθήκων μπορεί να βοηθήσει, συχνότερα όμως το πιο αποτελεσματικό μέσο είναι η ένεση μικρής ποσότητας κορτιζόνης στην περιοχή του τούνελ του ελύτρου. Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, τότε χρειάζεται χειρουργική θεραπεία.

Το χειρουργείο γίνεται με τοπική νάρκωση και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μετά από λίγες ώρες. Στο χειρουργείο διανοίγεται το πρώτο τούνελ, που βρίσκεται στη βάση του δακτύλου για να μπορεί να κινηθεί ελεύθερα ο τένοντας. Η διάνοιξη αυτού του τούνελ δεν έχει καμία επίπτωση στη λειτουργία του χεριού και ο ασθενής μπορεί να κινεί ελεύθερα το δάχτυλό του από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Ο ασθενής επανέρχεται στη συχνή δραστηριότητα του αμέσως μετά την αφαίρεση των ραμμάτων.


Χρόνος ανάρρωσης
1-2 εβδομάδες
Τιμή
250-350 ευρώ
Τύπος αναισθησίας
Τοπική αναισθησία
©2018 Plastic Surger. All rights reserved.
Created by fosetico. Powered by CloudCMS?.©2018 Plastic Surger. All rights reserved.
Created by fosetico. Powered by CloudCMS?.