Χρόνιες πληγές

Τραυματισμοί συμβαίνουν κάθε μέρα και συνήθως επουλώνονται γρήγορα. Η επούλωση πληγών είναι μια σύνθετη διαδικασία, την ομαλή πρόοδο της οποίας εξασφαλίζουν διάφοροι μεσολαβητικοί παράγοντες και αντιδράσεις.Μια χρόνια πληγή δημιουργείται όταν η επούλωση δεν γίνεται ομαλά και παραμένει για πολύ καιρό σε μια φάση χωρίς να φτάνει στο τελικό στάδιο του σχηματισμού της δερματικής στοιβάδας. Στους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στις δημιουργία μιας χρόνια πληγής περιλαμβάνονται η φτωχή κυκλοφορία του αίματος λόγο παθήσεων των αγγείων, ασθένειες που αναγκάζουν τον ασθενή να μείνει στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως νευροπάθειες και τραύματα στην σπονδυλική στήλη, γηρατειά, διαβήτης και πολλά αλλά.

Οι πιο συχνές χρόνιες πληγές είναι

Κατάκλισεις: δημιουργούνται σε ασθενείς που παραμένουν ακίνητοι καθιστοί ή ξαπλωμένοι σε όχι πολύ μαλακή επιφάνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος που φορτίζονται από το βάρος του σώματος και που υπάρχουν οστά κοντά στο δέρμα. Τέτοιες είναι συνήθως, τα έξω πλάγια των μηρών, η ουρά (κόκκυγας), οι φτέρνες και τα ισχιακά κυρτώματα (τα οστά της λεκάνης πάνω στα οποία καθόμαστε). Η αιτία δημιουργίας κατακλίσεων είναι η ισχαιμία (μειωμένη αιμάτωση) που προκαλείται από την τοπικά ασκούμενη πίεση. Η πίεση που ασκείται στους ιστούς συμπιέζει τα υποκείμενα τριχοειδή αγγεία με αποτέλεσμα την ελάττωση ή και διακοπή της μικρο-κυκλοφορίας του αίματος. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται τοπική ισχαιμία, ελλιπής απομάκρυνση των προϊόντων του μεταβολισμού και κακή θρέψη των ιστών. Η παραμονή αυτών των συνθηκών για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί σταδιακή νέκρωση των ιστών και δημιουργία των ελκών από κατάκλιση.

Το διαβητικό πόδι: είναι μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές ατόμων που υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται για βλάβες ή πληγές που παρουσιάζονται κάτω από τους αστραγάλους. Πολλές φορές η λανθασμένη ή η αργοπορημένη θεραπεία του διαβητικού ποδιού μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό. Οι συνέπειες στην ψυχολογία και την ποιότητα της ζωής των ατόμων που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό είναι πολύ μεγάλες. Άτομα με κακή ρύθμιση του σακχάρου, με αρτηριοπάθειες, παραμορφώσεις του ποδιού και νευροπάθειες (βλάβες στα αισθητικά νεύρα εξαιτίας του διαβήτη με συνέπεια το άτομο να μην αντιλαμβάνεται το κάψιμο ή το τσίμπημα) θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Diabetic-Foot.jpg

Άτονα έλκη κάτω μελών

Φλεβικά έλκη: τυπικά εντοπίζονται στην εσωτερική πλευρά της κνήμης μόλις πάνω από τον αστράγαλο, όπου η φλεβική πίεση είναι μέγιστη και υπάρχουν μεγάλες διατιτρώσες φλέβες. Η κνήμη μπορεί να πρήζεται και να είναι ευαίσθητη στο άγγιγμα. Στο δέρμα και το υποδόριο λίπος προκαλείται λιποδερματοσκλήρυνση, ενώ το δέρμα μπορεί να έχει κοκκινωπή ή καφέ-μαύρη υπέρχρωση και περιοχές με λευκή ατροφία. Υπάρχει αρκετή φαγούρα και ξηροδερμία. Μερικά φλεβικά έλκη πονούν, ειδικά αν πάθουν λοίμωξη.

Αρτηριακά έλκη: έχουν την τάση να εμφανίζονται στο κατώτερο τμήμα της κνήμης και το πόδι. Το πόδι συχνά είναι κρύο και μπορεί να έχει λευκή ή κόκκινη-μπλε, γυαλιστερή εμφάνιση. Τα αρτηριακά έλκη συνήθως πονούν πολύ, ειδικά το βράδυ στο κρεβάτι. Αρκετές φορές ο πόνος λιγοστεύει όταν τα πόδια είναι σε χαμηλότερη θέση από το σώμα.


©2018 Plastic Surger. All rights reserved.
Created by fosetico. Powered by CloudCMS?.©2018 Plastic Surger. All rights reserved.
Created by fosetico. Powered by CloudCMS?.