Αρχικη - Επεμβασεις - Άλλες Θεραπείες - Ευρυαγγείες

Ευρυαγγείες

Συμπτώματα:

Οι ευρυαγγείες (ή αλλιώς φλεβίτιδα) είναι διατεταμμένες φλέβες στο δέρμα, οι οποίες μπορούν να δώσουν μια αντιαισθητική εμφάνιση στα πόδια. Οφείλονται σε μια παθολογική διάταση των μικρών φλεβών (των τριχοειδών αγγείων). Τα τριχοειδή αγγεία που «σπάνε» αποκτούν μπλε ή κόκκινο χρώμα και απλώνονται στο δέρμα σαν ιστός αράχνης. Η κληρονομικότητα και οι ορμονικές μεταβολές (π.χ. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εμμήνου ρύσεως, της λήψης αντισυλληπτικών, της εμμηνόπαυσης) είναι οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση ευρυαγγειών. 

spider veins cyprus.jpg

Είναι ένα κατεξοχήν γυναικείο πρόβλημα, το οποίο μάλιστα παρουσιάζεται συχνότερα μετά τα 40, όπου υπολογίζεται ότι 7 στις 10 γυναίκες ταλαιπωρούνται από την ύπαρξή τους. Σε μεγάλο ποσοστό οι ευρυαγγείες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορεί όμως να συνοδεύονται από πρήξιμο, αίσθημα βάρους και καύσου, νυχτερινές κράμπες, μουδιάσματα και πόνο.

Θεραπεία: 

Για την αντιμετώπισή της φλεβίτιδας εφαρμόζεται η μέθοδος της σκληροθεραπείας, η οποία αφορά τις ενέσεις σκληρυντικού διαλύματος απευθείας πάνω στις ευρυαγγείες, προκαλώντας έτσι θρόμβωση στα τριχοειδή αγγεία. Η μέθοδος αυτή θεωρείται ασφαλής και εφαρμόζεται στο ιατρείο. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης, μπορεί να γίνουν από 8 έως 10 ενέσεις. 

sclerotherapy cyprus.jpg

Έπειτα από κάθε θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις πρέπει να φορέσετε ένα ελαστικό καλσόν για 2-3 ημέρες, αν και το κρίσιμο διάστημα είναι το πρώτο 24ωρο. Όταν βγάλετε το καλσόν, μπορεί να υπάρχουν μελανιές στα σημεία των ενέσεων, οι οποίες όμως σταδιακά υποχωρούν. 

Αποτελέσματα:

Η αποτελεσματικότητα της σκληροθεραπείας είναι μεγάλη, και η μέθοδος εξαφανίζει μόνιμα τις ευρυαγγείες από τα πόδια. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να «σπάσουν» τα τριχοειδή αγγεία σε κάποιο άλλο σημείο του ποδιού, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες (π.χ. εγκυμοσύνη, ηλιοθεραπεία, ορθοστασία). Γι’ αυτό και συνιστάται η παρακολούθηση από τον ειδικό σε ετήσια βάση, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τυχόν νέες ευρυαγγείες. Εκτιμάται ότι μετά τα δύο χρόνια, το 50% των γυναικών θα χρειαστεί εκ νέου θεραπεία μικρής έκτασης σε κάποιο άλλο σημείο του ποδιού. 

Spider Veins cyprus.jpg

Η κάθε θεραπεία κοστίζει 100 ευρώ.
Created by fosetico. Powered by CloudCMS®.