Αρχικη - Επεμβασεις - Άλλες Θεραπείες - Μποτοξ για Ημικρανίες

Μποτοξ για Ημικρανίες

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν τη λέξη “botox” φαντάζονται συνήθως γεμάτα χείλη, τσιτωμένα μέτωπα και απαλά μάγουλα. Εν ολίγοις, σκέφτονται την αισθητική χειρουργική. Αυτό που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι το Μπότοξ ή αλλιώς βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, είναι μια φυσική πρωτεΐνη, η οποία χρησιμοποιείται από τους γιατρούς από το 1950 για να θεραπεύσει μια σειρά νευρολογικών και μυϊκών παθήσεων.

Η ενεργή αρχή της βοτουλινικής τοξίνης είναι το ίδιο απλή όσο και αποτελεσματική. Χορηγείται με ένεση σε μικρές δόσεις στους μύες εκείνου του μέρους του σώματος που παρουσιάζει το πρόβλημα ενώ χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία επώδυνων μυϊκών σπασμών. Επιπλέον, συμβάλλει και στην καταπολέμηση της γήρανσης. Τη δεκαετία του ΄50, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ένεση σε μικρές ποσότητες βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α στους υπερδραστήριους μύες μείωσαν τη δραστηριότητα του μυός μπλοκάροντας την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης στο σημείο της νευρομυϊκής σύνδεσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο μυς να αδυνατεί να συσταλεί και να παραλύσει για μια περίοδο τεσσάρων με έξι μηνών.

          botox migraine cyprus_49.jpg
Συχνότερες περιοχές έγχυσης Botox για την θεραπεία των ημικρανιών

Η θεραπεία της ημικρανίας με βοτουλινική τοξίνη (γνωστή ως Μπότοξ  έχει γίνει αντικείμενο μιας σειράς κλινικών μελετών παγκοσμίως. Εδώ και αρκετά χρόνια, η προσέγγιση αυτή θεωρείται στις ΗΠΑ ως καθιερωμένη μέθοδος αντιμετώπισης της ημικρανίας ενώ η δημοτικότητά της αυξάνεται και στις ευρωπαϊκές χώρες. Η παράλυση μυών στο μέτωπο και στην περιοχή του κεφαλιού με βοτουλινική τοξίνη μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της ημικρανίας.  Ωστόσο η ανακούφιση αυτή είναι μόνο προσωρινή και η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται μια φορά κάθε τρείς μήνες για να έχει διαρκές αποτέλεσμα.

Προς το τέλος της περιόδου των τριών μηνών, ο ασθενής θα αρχίσει να νιώθει και πάλι κάποια συμπτώματα της ημικρανίας και θα παρατηρήσει την επανεμφάνιση των ρυτίδων έκφρασης στην περιοχή πάνω από τα φρύδια.
Created by fosetico. Powered by CloudCMS®.