Αρχικη - Επεμβασεις - Χειρουργική Άκρας Χειρός - Τενοντίτιδα DE QUERVAIN

Τενοντίτιδα DE QUERVAIN

Η τενοντίτιδα De Quervain είναι μια πάθηση που προκαλείται από τον ερεθισμό και την διόγκωση των τενόντων που βρίσκονται στην ίδια πλευρά του καρπού με τον αντίχειρα. Ο ερεθισμός των τενόντων προκαλείται από την φλεγμονή μέσα στο τούνελ (το έλυτρο) στο οποίο κινούνται οι τένοντες αυτοί στην περιοχή του καρπού. Η φλεγμονή αυτού του τούνελ, που περιέχει δύο ή περισσότερους τένοντες, προκαλεί την διόγκωση και την συμπίεση (το στρίμωγμα) των τενόντων, οι οποίοι πλέον κινούνται δύσκολα και ερεθίζονται κατά την κίνηση. Η τενοντίτιδα αυτή προκαλεί πόνο και ευαισθησία στον καρπό κοντά στη βάση του αντίχειρα, γίνεται πιο έντονη όταν κάνουμε γροθιά, όταν συλλαμβάνουμε αντικείμενα ή όταν στρίβουμε τον καρπό.


                                    sindromo_95.jpg


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Το κύριο σύμπτωμα είναι πόνος στη βάση του αντίχειρα και στον καρπό. Ο πόνος μπορεί να παρουσιαστεί είτε σταδιακά είτε αιφνίδια στον καρπό, αλλά μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα. Συνήθως είναι χειρότερος με την χρήση του χεριού και του αντίχειρα, κυρίως όταν συλλαμβάνουμε αντικείμενα. Συχνά επίσης υπάρχει διόγκωση κοντά στη βάση του αντίχειρα και μπορεί να υπάρχει και μια μικρή κύστη. Ο ασθενής μπορεί να νιώθει μάγκωμα με την κίνηση του καρπού .

ΔΙΑΓΝΩΣΗ:
Υπάρχει μία δοκιμασία ειδική για το είδος της τενοντίτιδας. Σε αυτήν τη δοκιμασία ο ασθενής πιάνει τον αντίχειρα του με τα υπόλοιπα δάχτυλα και τον κάμπτει προς την διεύθυνση του μικρού δαχτύλου. Αυτό το τεστ μπορεί να είναι πολύ επώδυνο σε κάποιον που έχει τενοντίτιδα De Quervain. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί, γιατί παρόμοια συμπτώματα μπορούν να προκαλέσουν και άλλες παθήσεις του καρπού, όπως για παράδειγμα η αρθρίτιδα της βάσεως του αντίχειρα. Η διάγνωση της πάθησης θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό .


                           dequervain.jpg


ΘΕΡΑΠΕΙΑ :
Ο στόχος είναι να ανακουφιστεί ο πόνος που προκαλείται από τον ερεθισμό, το πρήξιμο και η διόγκωση. Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει απλώς ανάπαυση του αντίχειρα και του καρπού με τη χρήση ενός νάρθηκα. Αυτό συνήθως αποφασίζεται στις πολύ ήπιες περιπτώσεις. Επίσης μπορεί να χορηγηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα από το στόμα. Στην μέτρια τενοντίτιδα γίνεται η ένεση (έγχυση) κορτιζόνης στο τούνελ που κινούνται οι τένοντες. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και δεν βελτιώνονται με την έγχυση κορτιζόνης, τότε έχει θέση η χειρουργική αντιμετώπιση.

 Στην χειρουργική επέμβαση διαμέσου μιας μικρής τομής ανοίγουμε το τούνελ (το έλυτρο) που καλύπτει τους τένοντες και έτσι δίνουμε στους ερεθισμένους τένοντες περισσότερο χώρο για να κινηθούν. Η φυσιολογική χρήση του χεριού επανέρχεται σε μερικές μέρες μετά το χειρουργείο, μόλις σταματήσει ο μετεγχειρητικός πόνος. Ένας εξειδικευμένος χειρουργός μπορεί να σας συμβουλεύσει για το ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για την δική σας περίπτωση. 
Created by fosetico. Powered by CloudCMS®.