Αρχικη - Επεμβασεις - Χειρουργική Άκρας Χειρός - Όγκοι Χεριού - Γαγγλιακές κύστεις (γάγγλια)

Γαγγλιακές κύστεις (γάγγλια)

cysts

Οι γαγγλιακές κύστεις (γάγγλια) είναι ψηλαφητές μάζες (διογκώσεις) που εμφανίζονται μερικές φορές στο χέρι και στο καρπό .Τα γάγγλια γενικώς εμφανίζονται είτε στη ράχη του καρπού είτε στη παλάμη και μερικές φορές στη βάση ή στην άκρη του δακτύλου. Τα γάγγλια συνήθως προέρχονται από κοντινές αρθρώσεις ή το κάλυμμα των τενόντων. Δεν έχουν ειδική αιτιολογία. Mπορεί να είναι ανώδυνα ή επώδυνα και είναι κυρίως επώδυνα όταν πρωτοεμφανίζονται ή με συνεχή και έντονη χρήση του χεριού. Συχνά αλλάζουν σε μέγεθος και μπορούν να εξαφανιστούν και πλήρως. Τα γάγγλια δεν είναι καρκίνος και δεν εμφανίζουν ποτέ κακοήθεια.


                         Ganglion-Cyst-In-Wrist.jpg


Η διάγνωση του γαγγλίου βασίζεται κυρίως στην τοποθεσία της κύστης και στη μορφολογία της. Μερικές φορές χρειάζεται να γίνουν απλές ακτινογραφίες ή υπερηχογράφημα για να βεβαιωθεί η φύση του γαγγλίου .
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τα γάγγλια μπορούν απλώς να παραμείνουν υπό παρακολούθηση για αλλαγές στο μέγεθος τους. Αν όμως τα γάγγλια είναι επώδυνα, περιορίζουν την δραστηριότητα ή προκαλούν σοβαρή δυσμορφία μπορεί να χρειάζονται θεραπεία. Υπάρχουν μορφές θεραπείας, οι οποίες έχουν πολύ υψηλά ποσοστά υποτροπής (επανεμφάνιση του γαγγλίου). Αυτές οι μορφές θεραπείας είναι η αφαίρεση του υγρού ζελέ από την κύστη με μία βελόνα ή η χρήση ενός νάρθηκα που να κρατάει τον καρπό ακίνητο. Παλιότερα εφαρμοζόταν και η μέθοδος του να σπάσουμε το γάγγλιο με ένα βαρύ αντικείμενο. Όλες οι προαναφερόμενες μέθοδοι έχουν ποσοστό υποτροπής (επανεμφάνισης ) άνω του 70 – 80 % και δεν συνίστανται σήμερα.

Η λύση με τα μικρότερα ποσοστά υποτροπής είναι η χειρουργική αφαίρεση. Χειρουργείο μπορεί να γίνει ανοιχτά με μία τομή 2-3 εκατοστών. Στόχος είναι να αφαιρεθεί όχι μόνο το γάγγλιο, αλλά και η σύνδεσή του με την άρθρωση από την οποία προέρχεται (ο μίσχος του). Αυτό απαιτεί λεπτομερή χειρουργική τεχνική, αλλιώς το γάγγλιο θα επανεμφανιστεί. Μερικές φορές χρειάζεται να αφαιρεθεί ένα μικρό τμήμα του αρθρικού θυλάκου (του καλύμματος της αρθρώσεως ) ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει υποτροπή. Ο γιατρός σας θα σας προτείνει την καλύτερη κατά την άποψη του μέθοδο για την αντιμετώπιση του γαγγλίου. Παρ’ ότι η χειρουργική εξαίρεση προσφέρει τα μικρότερα ποσοστά υποτροπής της τάξεως του 5-10% υπάρχει πάντοτε η μικρή πιθανότητα το γάγγλιο να επανεμφανιστεί.
Created by fosetico. Powered by CloudCMS®.