Συρραφή Τράυματος

Τραύμα είναι η λύση της συνέχειας του δέρματος ή και των υποκείμενων ιστών. Η διαδικασία αποκατάστασης του χάσματος ή του ελλείμματος που δημιουργεί ο τραυματισμός ονομάζεται επούλωση. Το αποτέλεσμα της επούλωσης είναι η ουλή.

Από την στιγμή που θα λυθεί η συνέχεια του δέρματός μας, με όποιο τρόπο και αν γίνει αυτό (τραύμα ή χειρουργική τομή) το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ουλής. Με τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην Πλαστική Χειρουργική, επιτυγχάνουμε την καλύτερη δυνατή ουλή, και αισθητικά αλλά και λειτουργικά. Όταν μετά από έναν τραυματισμό θέλουμε το τελικό σημάδι να είναι το καλύτερο δυνατό και το λειτουργικό αποτέλεσμα άριστο, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε Πλαστικό Χειρουργό για την αντιμετώπισή του. 

Οι πιο απλές περιπτώσεις είναι οι μώλωπες (με ή χωρίς αιμάτωμα) και οι εκδορές. Με τις κατάλληλες οδηγίες από τον Πλαστικό Χειρουργό, αντιμετωπίζονται εύκολα χωρίς να αφήνουν σημαντικά σημάδια.

Το μετατραυματικό τατουάζ προκαλείται από την κύλιση στην άσφαλτο μετά από τροχαίο ατύχημα και οφείλεται στη εισχώρηση βαθιά στο υπόδερμα ξένων σωμάτων. Αν τα περιστατικά αυτά αντιμετωπιστούν γρήγορα, μέσα σε 12 ώρες από το ατύχημα, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Αν αυτές οι κακώσεις δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα, τότε η αφαίρεση του τατουάζ είναι πολύ δύσκολη.

Τραύματα που χρειάζονται συρραφή

Λύσεις της συνέχειας του δέρματος αντιμετωπίζονται συνήθως με συρραφή, εκτός αν το τραύμα είναι ρυπαρό, οπότε πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή και έτσι το αφήνουμε να επουλώσει κατά δεύτερο σκοπό (χωρίς συμπλησιασμό των χειλέων του τραύματος).Η αισθητική αποκατάσταση αυτών των περιπτώσεων γίνεται σε δεύτερο χρόνο και αφού έχει επουλωθεί πλήρως το τραύμα. Για τις συρραφές,  θα χρησιμοποιήσουμε πολύ λεπτά ράμματα και ειδικές τεχνικές ραφής που εφαρμόζονται στην Πλαστική, έτσι ώστε το τελικό σημάδι να είναι το καλύτερο δυνατό. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ειδική χειρουργική κόλλα δέρματος αντί της ραφής.

Αν ο ασθενής ακολουθήσει πιστά της οδηγίες του ιατρού, πλένει, ενυδατώνει, προστατεύει από τον ήλιο την ουλή και χρησιμοποιήσει τις κρέμες που θα του υποδειχθούν   θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μετά την ωρίμανση της ουλής (1-1,5 χρόνο) θα μπορέσουμε να δούμε αν θα χρειαστεί βελτίωση (revision) χειρουργικά ή όχι.