Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα (BCC) είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος, που προσβάλλει περίπου τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανούς κάθε χρόνο. Πάνω από 1 στα 3 νέα περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως αλλά και στην Κύπρο, είναι καρκίνοι του δέρματος και η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών είναι Βασικοκυτταρικά καρκινώματα. Αυτοί οι καρκίνοι εμφανίζονται στα βασικά κύτταρα που βρίσκονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας (της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος). 

Η συχνότερη αιτία:

Σχεδόν όλα τα Βασικοκυτταρικά  καρκινώματα παρουσιάζονται σε σημεία του σώματος που έχουν εκτεταμένα εκτεθεί στον ήλιο - ειδικά στο πρόσωπο, αυτιά, λαιμό, κεφαλή, ώμους και ράχη. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως οι όγκοι αναπτύσσονται σε μη εκτεθειμένες περιοχές. Σε μερικές δε περιπτώσεις η επαφή με αρσενικό, έκθεση στην ραδιενέργεια, ανοικτές πληγές που επιμένουν και δεν επουλώνονται, χρόνιες φλεγμαίνουσες δερματικές καταστάσεις και επιπλοκές από εγκαύματα, ουλές, μολύνσεις, εμβόλια ή ακόμη και από τατουάζ είναι επιβαρυντικοί παράγοντες.

Ποιος μπορεί να προσβληθεί:

Ο οποιοσδήποτε με ιστορικό έκθεσης στον ήλιο, μπορεί να αναπτύξει BCC. Παρόλα αυτά, άτομα που είναι υψηλού κινδύνου, έχουν ανοιχτό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε, πράσινα ή γκρι μάτια. Αυτοί που προσβάλλονται πιο συχνά είναι οι ηλικιωμένοι αλλά καθώς οι νέοι που προσβάλλονται,αυξάνονται αριθμητικά κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στην Κύπρο κατά την προσβολή τους έχει σταθερά μειωθεί.
 
Πιθανότητα υποτροπής:

Άτομα που έχουν ένα BCC, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν και άλλους καρκίνους του δέρματος, με την πάροδο του χρόνου είτε στην ίδια περιοχή είτε σε άλλη. Για αυτό τακτικές επισκέψεις στον δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό πρέπει να γίνουν ρουτίνα, έτσι ώστε όχι μόνο το σημείο που θεραπεύτηκε στο παρελθόν αλλά και ολόκληρη η επιφάνεια του δέρματος να μπορεί να εξετασθεί. Τα Βασικοκυτταρικά καρκινώματα (BCC)  της κεφαλής και της μύτης δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα με υποτροπές, που συμβαίνουν στα  πρώτα δύο χρόνια μετά το χειρουργείο. ‘Όταν ένας καρκίνος υποτροπιάσει, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να συστήσει ένα διαφορετικό τύπο θεραπείας από αυτό που χρησιμοποιήθηκε αρχικά. Κάποιες μέθοδοι όπως η χειρουργική MOHS, είναι πολύ αποτελεσματική σε υποτροπές.

Συχνά προειδοποιητικά συμπτώματα: 

Μια ουλόμορφη περιοχή που είναι λευκή, κίτρινη ή κηρόχρωμη και που συχνά έχει ακαθόριστα όρια και το δέρμα από μόνο του εμφανίζεται γυαλιστερό και τεταμένο.
Μια ανοικτή πληγή που αιμορραγεί,ορροροεί ή δημιουργεί κρούστες και παραμένει ανοικτή για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες.
 
Μια ερυθρόμορφη κηλίδα ή ερεθισμένη περιοχή που συχνά εμφανίζεται στο πρόσωπο, στήθος, ώμο, χέρια ή στα πόδια και μερικές φορές η βλάβη δημιουργεί κρούστα. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί κνησμός ή πόνος και άλλες φορές να επιμένει χωρίς ενοχλήσεις.
Ένα γυαλιστερό έπαρμα ή οζίδιο που είναι διαυγές ή μαργαριταροειδές και πολλές φορές είναι ροζ, κόκκινο ή λευκό. Το οζίδιο μπορεί επίσης να είναι μαύρο, ηλιοκαμένο ή καφέ, ειδικά σε άτομα με σκουρόχρωμα μαλλιά και μπορεί να συγχέεται με κανονικό σπίλο.