Μυρμηγκιές

Η μυρμηγκιά (περισσότερο γνωστή ως σκάθαρος) είναι ένα εξόγκωμα στο δέρμα που μοιάζει κάπως με κουνουπίδι και προκαλείται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV). Ο ιός αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα.

Εμφανίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει μια μεγάλη σχισμή στο δέρμα ή σε περιοχές όπου το δέρμα εκτίθεται σε υπερβολική υγρασία, όπως τα ιδρωμένα πόδια. Άλλοι συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι με το άγγιγμα υγρών επιφανειών, όπως δάπεδα σε πισίνες και αποδυτήρια, τα οποία έχουν μολυνθεί από άτομα που έχουν μυρμηγκιές. Οι πιο συχνές περιοχές που προσβάλλονται είναι τα χέρια και τα πόδια.Παρόλο που δεν είναι επικίνδυνα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. Για αυτό και προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση τους σε άλλες περιοχές του σώματος ή σε άλλα άτομα συστήνεται η άμεση αντιμετώπισή τους. 

Οι πιο συχνές θεραπείες που χρησιμοποιούνται είναι:

Κρυοθεραπεία: Στην κρυοχειρουργική, ή ψύξη των μυρμηγκιών, εφαρμόζεται υγρό άζωτο σε θερμοκρασία -196° C. Η ψύξη προκαλεί αργό σκάσιμο του δέρματος και ο νεκρός ιστός αποπίπτει σε διάστημα μίας εβδομάδας περίπου. Οι μεγαλύτερες μυρμηγκιές πιθανόν να απαιτούν περισσότερες από μία θεραπείες, σε διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ τους. Είναι ίσως η πιο συχνή μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Χειρουργική αφαίρεση της μυρμηγκιάς: Η χειρουργική αφαίρεση των μυρμηγκιών είναι ίσως η πιο αποτελεσματική θεραπεία αλλά η επούλωση της περιοχής μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Σε μεγάλες μυρμηγκιές μπορεί να παραμείνει ουλή.

Καυτηριασμός (ηλεκτροκαυτηρίαση): Η ηλεκτροκαυτηρίαση είναι μια μέθοδος που καταστρέφει τον ιστό με χρήση ηλεκτρισμού και ψηλές θερμοκρασίες. Η μυρμηγκιά ουσιαστικά καίγεται. Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αλλά μπορεί να αφήσει ουλές.

Τοπικά Κερατολυτικά: Το σαλικυλικό οξύ παραμένει το απλούστερο κερατολυτικό και διατίθεται από τα φαρμακεία. Πρόκειται όμως για μια μακροχρόνια θεραπεία. Για να έχει κανείς αποτελέσματα, θα πρέπει να εφαρμόζει το οξύ κάθε μέρα και να αφαιρεί το νεκρό δέρμα μία φορά την εβδομάδα για πολλές εβδομάδες, ακόμα και μήνες. Συστήνεται συνήθως για μικρές μυρμηγκιές στα πολύ αρχικά στάδια.