Κύστη Δέρματος

Στο δέρμα  μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σμηγματογόνες κύστες, οι οποίες προκαλούν μια διόγκωση στο σημείο που εμφανίζονται. Οι κύστες εντοπίζονται κυρίως  στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, την πλάτη και τους λοβούς των αφτιών. Δεν αποκλείεται ωστόσο κάποιες φορές να εμφανιστούν και στα άκρα και τον κορμό του σώματος.
Οι κύστες αυτές προέρχονται από τους αδένες που παράγουν σμήγμα, το οποίο από ένα μικρό πόρο, εκβάλλει στο δέρμα. Όταν όμως αυτός αποφραχθεί, το σμήγμα, που παράγεται συνεχώς, μαζεύεται μέσα στον αδένα με αποτέλεσμα αυτός να αρχίσει να διογκώνεται, προκαλώντας μια κύστη.

Μια σμηγματογόνος κύστη θα ήταν καλό να αφαιρείται χειρουργικά σε προγραμματισμένο χρόνο, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μολυνθεί και προκαλέσει απόστημα με εκτεταμένη φλεγμονή. Στην περίπτωση αυτή η αντιμετώπιση γίνεται σε δύο φάσεις: πρώτα παροχετεύεται η μολυσμένη κύστη και μετά από 2-4 εβδομάδες αφαιρείται χειρουργικά. Η χειρουργική αφαίρεση μιας σμηγματογόνου κύστης γίνεται με τοπική αναισθησία.  Όσο μικρότερες είναι όταν αφαιρεθούν οι κύστες, τόσο πιο εύκολη είναι η αντιμετώπισή τους, ενώ τόσο καλύτερο είναι και το αισθητικό αποτέλεσμα.