Λίπωμα

To λίπωμα είναι ένα καλοήθες συμπαγές ογκίδιο που βρίσκεται συνήθως κάτω από το δέρμα και αποτελείται από λίπος. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος στο οποίο υπάρχει λίπος και οι αιτίες που οδηγούν στη δημιουργία ενός λιπώματος δεν είναι ξεκαθαρισμένες από τη σύγχρονη ιατρική.. Έχει την κλινική εικόνα ενός  στρογγυλού, μαλακού, ευκίνητου όγκου που βρίσκεται κάτω από το δέρμα.

Υπάρχουν μικρά και μεγάλα λιπώματα.  Συνήθως έχουν το μέγεθος φακής και δεν ξεπερνούν τα 3 εκατοστά αλλά μερικές φορές μπορεί να φτάσουν τα 10 εκατοστά. Ένα μικρό λίπωμα που δεν ενοχλεί, δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί,  καθώς  πρόκειται  για καλοήθη όγκο και  πιστεύεται ότι δεν εξελίσσεται σε καρκίνωμα. Κατά κανόνα όμως μεγαλώνει, έστω με αργό ρυθμό και μπορεί να φθάσει σε μεγάλες διαστάσεις αν δεν αφαιρεθεί.  Έτσι  κάποιοι ασθενείς προτιμούν να το αφαιρέσουν όταν είναι μικρό για να αποφύγουν τις μεγάλες ουλές στο μέλλον.

Η αφαίρεση των λιπωµάτων γίνεται µε τοπική αναισθησία και ο πλαστικός  χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα που βρίσκεται πάνω από το λίπωμα και το αφαιρεί με ένα τρόπο που μοιάζει με την καισαρική. Απαιτείται πάντα βιοψία ώστε να ταυτοποιηθεί ο ιστός που αφαιρέθηκε.