Διόρθωση Ουλών

Οι ουλές ανεξάρτητα εάν αυτές προέρχονται μετά από ατύχημα, από ακμή ή μετά από χειρουργείο είναι μη προβλέψιμες. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται μια ουλή εξαρτάται , τόσο από το πώς το δικό σας σώμα επουλώνεται, όσο και από τον τύπο του αρχικού τραύματος ή την ικανότητα του χειρουργού.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την διαδικασία της ουλοποίησης και περιλαμβάνουν το μέγεθος και το βάθος της πληγής, την ικανοποιητική ή όχι παροχή αίματος της περιοχής, το πάχος και το χρώμα του δέρματός σας και την κατεύθυνση της ουλής σε σχέση με τις ρυτίδες του δέρματος του σώματος.

Αν και καμιά ουλή δεν μπορεί να αφαιρεθεί τελείως, οι πλαστικοί χειρουργοί μπορούν συχνά να βελτιώσουν την εμφάνιση μιας ουλής, κάνοντάς την λιγότερο εμφανή, είτε ενίωντας συγκεκριμένα στεροειδή και χρησιμοποιώντας επιπλέον επιθέματα σιλικόνης, είτε με τη χρήση εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών που επιτυγχάνουν την αφαίρεση της ουλής και την πρόληψη της επανεμφάνισής της.

Είδη Ουλών:

Η υπερτροφική ουλή μοιάζει συχνά με το χηλοειδές, καθώς και τα δυο αποτελούν πεπαχυνσμένες ουλές, κόκκινες και υπεργερμένες σε σχέση με τη γύρω επιφάνεια του φυσιολογικού δέρματος. Τα όρια των υπερτροφικών ουλών, ωστόσο, παραμένουν μέσα στα όρια της αρχικής τομής ή πληγής και δεν προεξέχουν έξω από αυτήν. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αρκετές περιπτώσεις η ουλή υποχωρεί από μόνη της. Γι’ αυτό το λόγο πριν από οποιαδήποτε χειρουργική θεραπεία συνίσταται η αναμονή για την χρονική περίοδο πέραν του ενός έτους από τον τραυματισμό. Η αντιμετώπιση είναι κατά κύριο λόγο συντηρητική, όπως χρήση συνεχούς πίεσης υπό την μορφή επιδέσμου για μερικούς μήνες, επιθέματα σιλικόνης, καθημερινό μασάζ στην περιοχή  και έγχυση κορτιζόνης. Πιο σπάνια θα χρειαστεί μια χειρουργική αποκατάσταση.

Χηλοειδές ονομάζουμε οποιαδήποτε πεπαχυσμένη ουλή που τα όριά της εκτείνονται έξω από τα όρια της τομής ή της πληγής και έχει συνήθως την μορφή "μανιταριού". Οι ουλές αυτές που εκφύονται από την τομή ή την πληγή είναι συχνά κόκκινες και προκαλούν κνησμό (φαγούρα). Τα χηλοειδή μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Πιο συχνά όμως εμφανίζονται στην περιοχή του στέρνου, στα λοβία των αυτιών και στους ώμους. Παρατηρούνται πιο συχνά σε ανθρώπους με μελαμψή επιδερμίδα. Η αντιμετώπιση των χηλοειδών είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί συνήθως ένα συνδυασμό θεραπειών, όπως χρήση συνεχούς πίεσης, επιθεμάτων σιλικόνης, έγχυση κορτιζόνης, ακτινοθεραπεία και χειρουργική αποκατάσταση.

Οι ατροφικές ουλές βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του περιβάλλοντος ιστού του δέρματος. Αυτά τα βαθουλώματα δημιουργούνται όταν κατά τη διαδικασία επούλωσης αναπτύσσεται ανεπαρκής αριθμός ινών συνδετικού ιστού και η ουλή ανοίγει . Τυπικές ατροφικές ουλές είναι οι ραγάδες. Σε μεμονωμένες ουλές, η καλύτερη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση και η συρραφή με ειδικές τεχνικές. Σε πολλαπλές ουλές η θεραπεία είναι πολύ δύσκολη και συνήθως πολύ απογοητευτική. 

Συρραφή Τράυματος

Τραύμα είναι η λύση της συνέχειας του δέρματος ή και των υποκείμενων ιστών. Η διαδικασία αποκατάστασης του χάσματος ή του ελλείμματος που δημιουργεί ο τραυματισμός ονομάζεται επούλωση. Το αποτέλεσμα της επούλωσης είναι η ουλή.

Από την στιγμή που θα λυθεί η συνέχεια του δέρματός μας, με όποιο τρόπο και αν γίνει αυτό (τραύμα ή χειρουργική τομή) το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ουλής. Με τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην Πλαστική Χειρουργική, επιτυγχάνουμε την καλύτερη δυνατή ουλή, και αισθητικά αλλά και λειτουργικά. Όταν μετά από έναν τραυματισμό θέλουμε το τελικό σημάδι να είναι το καλύτερο δυνατό και το λειτουργικό αποτέλεσμα άριστο, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε Πλαστικό Χειρουργό για την αντιμετώπισή του. 

Οι πιο απλές περιπτώσεις είναι οι μώλωπες (με ή χωρίς αιμάτωμα) και οι εκδορές. Με τις κατάλληλες οδηγίες από τον Πλαστικό Χειρουργό, αντιμετωπίζονται εύκολα χωρίς να αφήνουν σημαντικά σημάδια.

Το μετατραυματικό τατουάζ προκαλείται από την κύλιση στην άσφαλτο μετά από τροχαίο ατύχημα και οφείλεται στη εισχώρηση βαθιά στο υπόδερμα ξένων σωμάτων. Αν τα περιστατικά αυτά αντιμετωπιστούν γρήγορα, μέσα σε 12 ώρες από το ατύχημα, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Αν αυτές οι κακώσεις δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα, τότε η αφαίρεση του τατουάζ είναι πολύ δύσκολη.

Τραύματα που χρειάζονται συρραφή

Λύσεις της συνέχειας του δέρματος αντιμετωπίζονται συνήθως με συρραφή, εκτός αν το τραύμα είναι ρυπαρό, οπότε πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή και έτσι το αφήνουμε να επουλώσει κατά δεύτερο σκοπό (χωρίς συμπλησιασμό των χειλέων του τραύματος).Η αισθητική αποκατάσταση αυτών των περιπτώσεων γίνεται σε δεύτερο χρόνο και αφού έχει επουλωθεί πλήρως το τραύμα. Για τις συρραφές,  θα χρησιμοποιήσουμε πολύ λεπτά ράμματα και ειδικές τεχνικές ραφής που εφαρμόζονται στην Πλαστική, έτσι ώστε το τελικό σημάδι να είναι το καλύτερο δυνατό. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ειδική χειρουργική κόλλα δέρματος αντί της ραφής.

Αν ο ασθενής ακολουθήσει πιστά της οδηγίες του ιατρού, πλένει, ενυδατώνει, προστατεύει από τον ήλιο την ουλή και χρησιμοποιήσει τις κρέμες που θα του υποδειχθούν   θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μετά την ωρίμανση της ουλής (1-1,5 χρόνο) θα μπορέσουμε να δούμε αν θα χρειαστεί βελτίωση (revision) χειρουργικά ή όχι.




©2018 Plastic Surger. All rights reserved.
Created by fosetico. Powered by CloudCMS?.



©2018 Plastic Surger. All rights reserved.
Created by fosetico. Powered by CloudCMS?.